UMBRACO 9

Efter 8 kommer 9, og derfor er det nu tid til, at både Umbraco 7 og 8 udfases til fordel for Umbraco 9. En ny og forbedret version, der kigger langt ind i fremtiden.

Derfor bør du migrere til Umbraco 9

Den nyeste og meget store release fra Umbraco (Umbraco 9) er fokuseret på at skifte Umbraco fra .NET Framework til .NET Core for på den måde at sørge for, at der bliver bygget en teknologi, der ikke bare er relevant nu, men som også er fremtidssikret. .NET Core har nemlig flere fordele, bl.a. sikres der en bedre performance i forhold til hastighed på et site.

Idet Umbraco nu bliver bygget på et nyt Framework, vil nogle ting være ændret og/eller opdateret for på den måde at sikre, at arbejdsgangen stemmer overens med de nye krav. Det er dog forsøgt at gøre overgangen så blid som mulig, og derfor vil det stadig føles som det samme ‘gamle’ Umbraco, du arbejder i, selvom du gennemfører en fuld migrering fra Umbraco 8 til Umbraco 9. 

 

Arbejder du i Umbraco 7? Så anbefaler vi, at du først migrerer til Umbraco 8, før du skifter til Umbraco 9.

 

I øjeblikket bliver der stadig bygget nye funktioner og features til Umbraco 8. Og da Umbraco 9 bliver en komplet udgave af Umbraco 8, kommer alle gældende funktioner i Umbraco 8 også til at fremgå i Umbraco 9. Det er en stor opgave, da nogle funktioner skal re-designes for at passe til den nye arkitektur og andre helt skal omskrives for at kunne bruges i det nye framework. 

 

Det forventes derfor, at Umbraco 9 ved sin lancering vil være på minimum samme niveau som Umbraco 8. Og herefter vil der foregå en konstant forbedring med nye nyttige funktioner og funktionaliteter. 

 

Her kan fx nævnes, at Umbraco 9 ikke nødvendigvis skal køres på et Windows miljø eller gennem Umbraco Cloud, men sagtens kan fungere på fx Linux og Mac. Derfor er der en større fleksibilitet i forhold til valg af driftssystem. 

Og måske kan det i fremtiden også betyde en billigere hosting?

 

 

Kontakt os nu

Hvad er forskellen på Umbraco 8 og 9?

Faktisk er det lettere at fortælle, hvad der ikke er en del af det nye Umbraco 9. Her er der nemlig tale om en lancering, der er proppet med features. Alle funktioner fra det seneste Umbraco 8.13 er tilgængelige i Umbraco 9 og endda også migreret til den seneste version af Microsofts tech stack. 

Det er vigtigt at bemærke, at de nye features i Umbraco 9 kan synes små, men for et udviklehjerte vil de have stor betydning - der er nemlig tale om vigtige, tekniske muligheder. Det vil fx blive lettere at udvikle i Umbraco 9. Derfor dækker Umbraco 9 også i højere grad over en migrering frem for en opgradering.

 

For dig som blot er redaktør, vil der således ikke være den store forskel at bemærke, idet de to versioner rent visuelt minder meget om hinanden. Brugerfladen vil dog være forbedret, og derfor vil du alt andet lige få en bedre redaktøroplevelse.

 

Men lad os se på alt det nye:

 

  • Frameworket er opdateret fra .NET Framework 4.7.2 til .NET 5
  • Web-frameworket er opdateret fra ASP.NET 4 til ASP.NET Core 5
  • Authentication af users og website members er blevet opdateret til ASP.NET Core Identity
  • 3. parts aftaler er enten blevet helt udskiftet eller opdateret
  • Statistiske events er blevet erstattet af nye muligheder for notifikationer
  • Installationsprocessen er blevet opdateret

 

Det betyder bl.a., at nogle API’er er blevet ændret. De fleste API’er, som kommer med .NET Framework 4.7.2, er dog en del af .NET Standard, og dem kan du blive ved med at bruge som hidtil.

 

Et krav for .NET 5 er desuden en kørsel på ASP.NET Core. Og det web framework er blevet total omskrevet. Så selvom mange af de primære MVC mønstre er meget sammenlignelige med dem fra ASP.NET, er der sket mange ændringer under overfladen.

 

Her kan fx nævnes de to typer af authentication (users og website members), som begge er blevet opdateret fra ASP.NET Identity til ASP.NET Core Identity. Og det betyder, at det i fremtiden bliver meget lettere at gennemføre vedligehold lige såvel, som en del kode kan blive genbrugt mellem de to typer af brugere.

Vores services

tumbsup

SLA-aftale

Vores team er eksperter i at håndtere tekniske problemer. Når du har en SLA-aftale med os, vil vi analysere, diagnosticere og løse problemerne for dig - hurtigt, så dit websted igen vil være fuldt funktionsdygtig på ingen tid.

icon

Udvikling

Vi er eksperter inden for programmering til håndtering af alle opgaver vedr. Umbraco, herunder frontend-, backend- og apps. Vores udviklingsteam skræddersyer dagligt Umbraco løsninger, og derfor kan vi altid hjælpe dig videre til en god pris.

Umbraco er en Open Source platform

Netværket bidrager med både gratis og kommercielle udvidelser til Umbraco, og det gør platformen mere fleksibel og let at tilpasse efter specielle og unikke behov. Det er derfor din sikkerhed for at få et personligt udtryk, der passer på lige præcis DIN forretning.

6 hurtige metoder til opdatering af dit Umbraco CMS

1. Brug altid den nyeste version af Umbraco

2. Tilføj nødvendige Umbraco pakker

3. Gennemfør regelmæssige SEO-tjek

4. Kontrollér dine formularer

5. Hold dit data synkroniseret

6. Tjek altid op på din hastighed

Hvad sker der med Umbraco 8?

Umbraco 8 bliver på nuværende tidspunkt stadig vedligeholdt, forbedret og opdateret. Derfor vil der også jævnligt komme nye features til - efterhånden vil de dog blive udfaset i forlængelse af indkørslen af Umbraco 9.

Når Umbraco 9 lanceres, vil det indeholde alle funktionaliteter fra Umbraco 8. De nye funktioner og features, der udvikles efterfølgende på umbraco 9, vil dog ikke kunne anvendes i Umbraco 8 og nedefter.

 

For Umbraco 8’s fremtid er det blevet besluttet, at:

 

  • Umbraco 8 vil blive flettet fuldt ind i Umbraco 9
  • Der vil ikke ske en tilbageføring af nye funktioner fra Umbraco 9 til Umbraco 8

 

Det forventes, at Umbraco 7 vil blive udfaset i 2023, mens Umbraco 8 allerede vil se sit endelige året efter i 2024.

 

 

Kontakt os nu

Vi anbefaler...

Hos MCB anbefaler vi, at du gennemfører en løbende opdatering, så du får opgraderet til det nye Umbraco 9. Det betyder, at hver opdatering vil blive mere simpel og hurtig at gennemføre, og samtidig sikres det, at du altid har de seneste funktionaliteter og rettelser.

Hvis det ikke er en mulighed for dig at opgradere dit nuværende setup, bør du stadig løbende opdatere når nye, mindre rettelser bliver released. På den måde sikrer du nemlig, at dit site forbliver sikkert og fejlfrit.

 

Det forventes, at Umbraco 8 om nogle år vil blive helt udfaset. Derfor haster det på nuværende tidspunkt ikke med en migrering, men det kan være en fordel at have den med i sin planlægning. 

Skal du alligevel i gang med et større projekt? Det kan fx være et re-design af dit site eller større funktionaliteter, der skal opgraderes, kan det være en fordel allerede nu at tænke Umbraco 9 ind i planen.

Vil du høre mere om Umbraco migrering?

Udfyld formularen nedenunder. Vi står altid klar til en uforpligtende snak.

Michael Almstrup
Director